«Мої педагогічні родзинки». Копитова Дар’я Володимирівна Частина ІІ - Досвід викладачів - Досвід викладачів - Каталог статей - ХЕРСОНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ СЕРВІСУ ТА ДИЗАЙНУ

Пошук

Календар

Архів записів



ХВПУСД
 Вівторок, 06.12.2016, 23:47
  




Головна » Статті » Досвід викладачів » Досвід викладачів

«Мої педагогічні родзинки». Копитова Дар’я Володимирівна Частина ІІ
Частина ІІ.
3. ВПЛИВ СПИРТУ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ
Алкоголь, емоції, творчість.
Вчитель Етиловий спирт є найбільш відомою і широко розповсюдженою наркотичною речовиною. Ще арабський вчений XІ ст. Абуль Фараж писав: «Вино привласнює кожному, хто його п’є чотири якості: спочатку павліна, потім мавпи, далі лева і, нарешті, свині.» Зараз наші школярі десь на сотому місці у світі по інтелекту. Але раніше ці показники були вищими. У чому тут справа? З'ясовується наступна річ. Що таке творчість?
Очікувана відповідь: Коли людина спроможна робити щось не звичайне, дія, яка гідна уваги. Творчість – це фізіологічний акт, який полягає в наступному. Людині дають завдання двічі два. Вона що відповідає – чотири. Це творчість?, та ні звичайно. Ви знаєте, що двічі два чотири, у вас в голові записано. Але людина отримує якесь завдання, а відповіді в голові на це завдання немає. І ось тут починається творчість. І ось людина отримує завдання.
 6 учень
Експеримент полягав в наступному, узяли двадцять щурів, поділили навпіл. Щурів годували, Але десять щурів поїли водою, а десять щурів поїли пивом. І дивилися як розвиваються творчі здібності у пивних щурів і в тих, яких поїли нормальною водою. Експеримент був дуже простим. Щура добу не годували. Цього голодного щура поміщали у клітку. А перед нею ставили лабіринт загорнутий за годинниковою стрілкою, і в цьому лабіринті були 4 кишені вловлювачі. У центр лабіринту ставили шматочок копченого сала. Дзвенить дзвінок, відкривають заслінку, щур голодний відчуває сало, вривається в цей лабіринт. Починає по ньому кидатися, шукати це сало. Вони секундоміром фіксують час за скільки щур дістанеться до сала. Тверезий щур з першої спроби дістався до сала за 15 секунд. Її назад в клітку, знову дзвенить дзвінок, відкривають заслінку, другий раз за 14 секунд, третій – 13 секунд, четвертий – 12, щур запам'ятовує дорогу. Але на п'ятий раз у щура стався найбільших акт творчості. Щур раптом зміркував та що ж я в ці кишені-то лізу, тримайся правим плечем гладкої сторони і ти будеш в сала. Пів секунди і вон у сала. Все щур виучився, пів секунди і він сало з'їв. Тоді цьому щурові поставили такий самий лабіринт, але закручений проти годинникової стрілки. Підставили. З першої спроби щур за 18 секунд добіг до сала. З другою за 15, але вже на третій у щура стався найбільший акт творчості. Так тут же іншим плечем тримайся стінки і будеш в сала. Раз пів секунди і вона в сала. Щур завдання вирішив. Тепер стали вивчати творчі здібності алкоголізованих щурів, яких поїли пивом. Вони пишуть, ці щури навіть голодні з меншим полюванням брали участь в експерименті. Інколи цей алкогольний пивний щур упирався носом в цей лабіринт і стояв в нього тикавася, тикавася, доводилося його лінійкою розвертати. Він б здохла в цьому лабіринті, так і не зміркувавши, що потрібно звідти вийти. З першої спроби пивний щур дійшов до сала за півтори хвилини ( 90 секунд). Знову дзвінок 110, 90, 110, 120. Всякий раз щур йшов як в новий перший раз, тикалася в ці лабіринти, жодного в нього осяяння не приходило. Але коли цьому алкоголізованому щурові підставили лабіринт у зворотний бік загорнутий почалася фантастика. Щур з першого заходу дійшов за сто секунд. З другого 150, 200. З кожним разом в цей лабіринт щур йшов все з меншим і меншим полюванням. В нього все всередині протестувало, він ж звиклася правим плечем, а тут-то треба ж навпаки. Неприйняття повне нового. Ось що робить пиво з творчими здібностями.
 
Вчитель До речі був такий відомий фізик теоретик, лауреат нобелівської премії Ландау. У своїй книзі Ландау пише. «Коли мене на новий рік умовляли випити фужер шампанського, я місяць, весь січень, не міг прийти до нормальної роботи. Місяць я не міг працювати взагалі, голова не працювала». Уявляєте, фужер шампанського на місяць вирубував у нього всі творчі здібності. Раз в дві неділі кухоль пива і інтелект падає і пропадає зовсім.
 
 ІV. Заключна частина
 Вчитель Зараз ми проведемо з вами дослід.
Дослід 1. "Як вода і спирт діють на мозок” Чому ми проводимо реакцію на яєчному білку?
Очікувана відповідь: Клітини головного мозку такі ж ніжні, як і яєчний білок. У хімічний стакан з яєчним білком додамо воду. Що відбувається? Який можна зробити висновок? Очікувана відповідь: Білок прекрасно змішався з водою, тобто наш мозок і вода можуть існувати і допомагати один одному. А тепер в пробірку з яєчним білком додамо спирт. Що відбувається тепер? Який можна зробити висновок?
Очікувана відповідь: Білок згорнувся, молекули білка загинули. Так алкоголь вбиває, руйнує наш мозок, недаремно про п'яницю говорять: «Він пропив свій розум». Тобто алкоголь порушує роботу всіх систем організму, часто в результаті великої дози настає отруєння і смерть. Багато проблем сучасного суспільства можна вирішити в найближчому майбутньому, якщо зараз усвідомлено віднестися до проблеми вживання алкоголю і інших наркотичних речовин! Ваше майбутнє і майбутнє країни у Ваших руках! Ваш вибір – це відповідальність перед своїм здоров'ям, своєю сім'єю, своєю Батьківщиною!
 
Давайте повернемося до наших анкет, перегорніть аркуш паперу та знову дайте відповідь на останнє запитання «Як ви вважаєте чи є шкідливим алкоголь для організму людини? Відповідь надайте у відсотках (max=100%) Передайте аркуші на першу парту.
 
«Сторінка для допитливих»
 Використані джерела для самостійної підготовки учнівських повідомлень та додаткова література для учнів.
Інтернет-мережа: Алкоголь и Здоровье http://alko.nmkd.ru/ 2. Видео "Вред алкоголя на организм” http://www.youtube.com/watch?v=7T8NQpx0BVk 3. Алкоголь от А до Я http://nodrink.ru/ Літературні джерела: Ф.Г. Углов "Правда и ложь об алкоголе" Л.Е. Попов "Алкоголь и жизнь" С.А. Сушинский "Я выбираю трезвость" Ален Карр "Легкий способ бросить пить" http://www.alco-pravda.info/read.htm
 
Дякую за увагу. Бережіть себе!
 
Додаткова інформація
Про користь і шкоду алкоголю говорить дуже багато людей і взагалі багато, намагаються виявити, які алкогольні напої корисні, в яких кількостях і пропорціях. Багато, хто п'ють досить часто, виправдовують свою пристрасть корисними властивостями алкоголю. Зараз ми розглянемо найпопулярніші міфи про алкоголь. Міф 1: За допомогою алкоголю можна швидко зігрітися Алкогольні напої називають гарячливими, але чи зігрівають вони? У такому визначенні міститься лише маленька дещиця правди. Річ у тому, що при охолоджуванні допомагають приблизно 50 грамів горілки або коньяку. Вони розширюють судини і нормалізують кровопостачання внутрішніх органів. Подальші ж дози алкоголю підсилюють кровотік в шкірі. Вона червоніє, з'являється приємне відчуття тепла. Але відчуття це оманливе. Подальші дози алкоголю підсилюють тепловіддачу, і організм остигає ще більше. Зігріваючий ефект спиртних напоїв сильно перебільшений. Міф 2: Алкоголь підсилює апетит Спиртне дійсно збуджує апетит. Появу легкого відчуття голоду провокують міцні напої, в яких міститься не менше 40 градусів. Достатня доза - 20-25 грам, наприклад, горілки. Твердження "пити для апетиту" прямо перед їдою в корені невірно. За лічені секунди голод не з'явиться, на це потрібно не менше півгодини - година. Міф 3: Алкоголь знімає стрес Часто людина п'є, коли їй сумно, тужливо, хочеться перестати думати про проблеми, втомилися після довгого робочого тижня. Всі п'ють, щоб розслабитися і забутися або підняти собі настрій. Для піднімання настрою досить випити 20-30 мл горілки або коньяку або 40 мл вина або мартіні. Такі невеликі дози знімають внутрішню напругу і допомагають розслабитися. Що, загалом, відповідає поняттю "Зняти стрес". Проте людина на цьому не зупиняється. Алкоголь у великих кількостях діє по двох сценаріях. Перший - стає ще сумнішим, з'являється депресія, здається, що люди не розуміють її і не співчувають людині, це провокує її на агресію. Другий - це алкогольна ейфорія на певний час, а потім знову відчуття марності, безвихідності і смутку. Звільнення від стресу відбувається лише на короткий час і після малої дози. Міф 4: Алкоголь підвищує працездатність Багато хто упевнений, що під впливом алкоголю працюється легше. Випив келих вина - і життя прекрасне! Як довели австралійські учені, у злегка сп'янілих людей швидкість розумових і рухових реакцій дійсно зростає, але в індивідуальних випадках. У більшості ж невеликі дози алкоголю викликають зниження концентрації уваги. Міф 5: Алкоголь знижує артеріальний тиск Багато гіпертоніків думають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини. У цьому твердженні є доля істини - невеликі дози спиртних напоїв дійсно ослабляють тонус судинної стінки, а саме 100 г сухого червоного вина. Поряд з цим вони алкоголь підсилює частоту серцебиття. Чим більше ви випили, тим вище тиск. Міф 6: Якісний алкоголь шкоди не наносить Будь-який алкоголь надає на організм токсичну дію. Це обумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту - оцетовий альдегід. Він-то і творить в організмі різні безчинства. Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Адже дешеві міцні напої не проходять належного очищення, вони містять сивушні масла, які у багато разів підсилюють токсичну дію алкоголю. Міф 7: Алкоголь - ліки від простуди Багато хто лікується від простуди горілкою з яблуками, з медом і так далі Вважається, що таке зілля і температуру знижує, і нежить зупиняє, і біль в горлі зменшує. Багато хто упевнений, що це старовинний російський рецепт, і всі наші пращури лікувалися так само. Цілком можливо, що русичі боролися з застудою за допомогою горілки. Імунітет "вогняна вода" жодним чином не покращує. Спирт далеко не кращим чином позначається на запаленому горлі. Отже вірити в цілющу силу горілки не треба. А ось невелику кількість підігрітого червоного вина випити можна. Міф 8: Пиво - це не алкоголь Оскільки пиво - слабкоалкогольний напій, то воно не наносить здоров'ю жодної шкоди. Це катастрофічна помилка. У пиві дійсно не дуже багато спирту, але пиво викликає звикання. Пивний алкоголізм - це вже не міф, а реальність. Міф 9: Алкоголь не калорійний Багато жінок підраховують всі з'їдені калорії. А випиті калорії не враховують. Тим часом алкоголь володіє дуже високою енергетичною цінністю, чим міцніше напій, тим ця цінність більша. Найбільш високий даний показник в горілки за рахунок спирту. Енергетична цінність вина обумовлена вуглеводами і цукрами. Міф 10: Треба не запивати, а закушувати Більшість упевнені, що міцні напої потрібно неодмінно закушувати. А запивати їх у жодному випадку не можна. Але і це твердження не зовсім правильно. Тут потрібно уточнити, які саме закуски маються на увазі - гарячі або холодні. Холодні слабо нейтралізують спирт, він досить швидко всмоктується в кров. Те ж саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. Отже в цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один рівень з фруктами і овочевими салатами. Зовсім по-іншому справа йде з гарячими і жирними блюдами, наприклад супами або рагу. Вони пригнічують всмоктування етанолу, зменшують вираженість сп'яніння і тому вважаються самими кращими закусками. З ними не порівняється жодне "запивання".
Категорія: Досвід викладачів | Додав: Admin (09.11.2010)
Переглядів: 616 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Категорії розділу

Досвід викладачів [17]
Досвід викладачів

Валюта


Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2016 |